Pitch 5 oktober 2018 Ondernemerschap in de klas

Mijn naam is Hans van der Heijde en ik werk sinds 2004 in het onderwijs. Een paar jaar geleden heb ik mijn master BE behaald. Ik vind het leuk om innoverend te zijn; de maatschappij verandert en het is prettig om, waar mogelijk en wenselijk, mee te bewegen om zodoende beter aan te sluiten bij de leerlingen.

De veranderende arbeidsmarkt vraagt steeds meer om een ondernemende houding bij de leerlingen. Het vergt een andere manier van benaderen om deze ondernemende houding aan te leren/te trainen. Ik wil leerlingen en docenten met een door mij ontwikkelde handleiding leren hoe deze houding in de praktijk kan worden toegepast.

Een mooi moment om dit te kunnen leren is op het moment dat de leerlingen moeten werken aan het profielwerkstuk. Ik vind de uitwerking van de profielwerkstukken nu vaak matig. Door ondernemerschap in de klas aan te bieden zijn de leerlingen echt eigenaar van hun profielwerkstuk. Daardoor zijn ze beter gemotiveerd om er voor te werken.

Door middel van bijeenkomsten met ontwikkelgroepen (bovenbouw havo-team) wordt onderzocht welke eindtermen van de diverse vakken binnen een startup geïntegreerd kunnen worden. Docenten worden nu begeleiders/coaches van een startup, de leerlingen vervaardigen een ‘nieuwe’ dienst of product middels lean-startupprincipes. Zij werken onder onze begeleiding gefaseerd hieraan. Graag wil ik de band met de praktijk verstevigen zodat de leerlingen ook daadwerkelijk zien hoe een en ander in de praktijk werkt. Op deze manier is er een koppeling tussen de werkwijze van de docent, de leerling en de praktijk, waarbij het onderwijs aan alle kanten profiteert van deze nieuwe invalshoek.

Over de blogger

John Doe

Hans van der Heijde

SG Sint Ursula
Mijn naam is Hans van der Heijde. Tijdens mijn studie Accountancy kwam ik erachter dat dit werkveld niet was wat ik wilde. Altijd twijfelde ik al of het docentschap iets voor mij was…

Plaats een reactie

Andere blogposts