Op naar het tweede jaar alfa gamma talent….

Vorig jaar zijn we gestart met het opzetten van het alfa- gamma talentcoördinaat. Het is uiteraard een beetje uit de hand gelopen. Er zijn niet alleen modules gemaakt, maar ook logo’s voor certificaten, een opzet voor een plusdocument (met dank aan Ellis v Kemenade en Piet Groenewegen).

De modules blijven echter de kern. Dit jaar staan ze in de steigers en zijn we klaar om echt te starten. We hebben momentum met ons traject, de Universiteit Utrecht doet dit jaar een pilot U-Talent geesteswetenschappen en het Corderius College mag hier ook leerlingen voor ‘aanleveren’.

Ondertussen zijn er wel wat dingen veranderd. Waar we vorig jaar 1.5 uur per week bij elkaar zaten om samen aan de modules te werken, komen we nu nog maar één keer per periode bij elkaar als leergemeenschap. De modules zijn af, en worden vanaf periode twee aangeboden aan de leerlingen. Vorig jaar, tijdens de pilot, konden leerlingen zich zelf inschrijven als ze aan een module deel wilden nemen. Nu is dat iets anders. Omdat we echt van start gaan moeten we bewijzen dat we genoeg leerlingen kunnen interesseren voor de modules. Ook moeten de leerlingen in de ‘flexuren’ ingeschreven worden. Vandaar dat het nu tijd is voor ludieke acties, raadsels op de monitor en uitnodigingen in de schoolkrant..

Toen we bij elkaar kwamen om het jaar samen te starten bleek wel dat, waar het de docenten betreft, het project geslaagd is: Onze waakvlam brandt nog steeds fink. Het vooruitzicht van de modules en de inspiratie die we opdoen in onze leergemeenschap zijn onverminderd aanwezig.

Op het lerarencongres vertel ik je meer over hoe we samen het alfa gamma talent traject vorm hebben gegeven. Kun je vragen stellen over hoe je dit zelf op je school kunt doen, en krijg je de gelegenheid de procesbeschrijving en docenthandleidingen mee te nemen om zelf te gebruiken.

Mocht Maxima’s aanwezigheid je zo in zijn greep hebben dat je mijn presentatie mist… Eind september kun je hier ook de procesbeschrijving en docentenhandleidingen downloaden.

Heb je zelf een module of idee waardoor het onderwijs beter wordt, aarzel dan niet en laat van je horen!

 

 

 

 

Over de blogger

John Doe

Sarah Leker

Meerwegen College vestiging Corderius
Sarah Leker Nu acht jaar met veel plezier werkzaam op het Corderius College waar ik Engels geef, de stafraad voorzit, een reflectiegroepje leid, een studiereis naar Canada organiseer…

Plaats een reactie

Andere blogposts